Nieuwe coronamaatregelen

Beste ouders,

Vanavond is tijdens een persconferentie aangegeven dat in het onderwijs nieuwe quarantaineregels gaan gelden. Deze worden van kracht met ingang van morgen, woensdag 26 januari. Deze gelden voor een periode van zes weken. Na drie weken volgt een evaluatiemoment waarbij het OMT en kabinet kijken naar het effect van de nieuwe quarantaineregels.

Nieuwe regels
De nieuwe regels zijn als volgt:

• Leerlingen blijven alleen thuis als zij positief getest zijn op het coronavirus, ziek zijn of klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus.
  • Leerlingen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus hoeven niet in quarantaine, tenzij zij klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus.
  • Bij drie of meer besmettingen in de klas, hoeft de gehele klas niet meer in quarantaine. Alleen de leerlingen die besmet zijn met het coronavirus blijven thuis.
  • Het is belangrijk voor leerlingen dat zij zich regelmatig testen door middel van een zelftest. Dringend advies voor leerlingen (vanaf groep 6) om dit twee keer per week te doen.
  • Omdat de quarantaineregels woensdag al ingaan, mogen klassen die momenteel in quarantaine zitten vanwege de aanpassing van de regels meteen weer naar school. Per situatie is verschillend of dit organisatorisch haalbaar is, soms lukt dit bijvoorbeeld niet door ziekte van onderwijspersoneel.
  • Het blijft belangrijk de basismaatregelen, zoals regelmatig handen wassen en goed ventileren, na te blijven leven. Ook in de school.
  • De lokale GGD kan altijd aanvullende adviezen geven aan een school, bijvoorbeeld in het geval over een grote cluster van besmettingen met het coronavirus op een school. De maatregelen gaan morgen in, maar de GGD heeft tijd nodig bij het aanpassen van de nieuwe richtlijnen. Hierdoor kan het zijn dat advies van de GGD in de komende dagen anders is dan de actuele berichtgeving van de persconferentie en op Rijksoverheid.nl

Realisatie op onze school
Op dit moment zitten de groepen 1c, 3a en 8b in quarantaine. Die zouden volgens de nieuwe regels weer naar school kunnen. Helaas is dat op onze school organisatorisch niet haalbaar en wel om de volgende redenen:
In de achterliggende week, is het aantal personeelsleden met een positieve testuitslag enorm gegroeid. Op dit moment zijn 13 personeelsleden getroffen door corona en ook zitten nog 3 personeelsleden in quarantaine vanwege een besmetting in het gezin.
Daardoor hebben we op dit moment voor de komende dagen voor 7 groepen vervanging nodig, namelijk voor groep 1b, 1c, 3a, 6b, 7b, 8a en 8b.
Het zal duidelijk zijn dat het ons helaas niet lukt om dat in alle gevallen voor elkaar te krijgen. Uiteraard hebben we ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk vervanging te realiseren. Voor de groepen 1c, 3a en 8b die nu in quarantaine zitten, is dat helaas niet gelukt. Dat komt omdat de meeste leerkrachten van deze groepen zelf ook getroffen zijn door corona en ziek zijn. Daardoor zijn ze ook slechts beperkt in staat om het onderwijs op afstand vorm te geven door online lessen. Daarom is in ieder geval gezorgd voor een programma dat de leerlingen zelfstandig thuis kunnen maken.
We hopen dat de ouders die dit treft hier begrip voor kunnen opbrengen, want andere mogelijkheden om dit op te lossen hebben we echt niet meer.

Met vriendelijke groet,

H. (Erik) Huissen